«Μες στο καβούκι του κανείς δεν κινδυνεύει απ`τη φωτιά
...τα κάστανα και κρύα είναι καλά» Μ.Ξ.
Τραγουδοποιός
Μουσικός Παραγωγός
Ιδρυτικό μέλος των Πυξ Λαξ

Με τους Πυξ Λαξ...

Άν δεν αναφερθούμε σ' αυτό το κομμάτι της μουσικής πορείας του Μάνου, είναι σαν να αποσιωπούμε κάτι θεμελιώδες όσον αφορά στην παρουσία του στον χώρο. Άλλωστε ήταν βασικό μέλος των Πυξ Λαξ σχεδόν απ' την αρχή μέχρι το τέλος. Δεκαπέντε χρόνια κοινής πορείας.
  Όλα ξεκίνησαν όταν στις αρχές του 1990 ο Φίλιππος Πλιάτσικας και ο Μπάμπης Στόκας, παιδικοί φίλοι και συμμαθητές από το Μενίδι, έχοντας φτιάξει κάποια τραγούδια συνάντησαν τον Μάνο στην δισκογραφική εταιρεία στην οποία δούλευε ως marketing director. Εκεί, άρχισε να διαφαίνεται η μέλλουσα συνύπαρξη των τριών αυτών ανθρώπων. Ο Μπάμπης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως εκείνη την ημέρα στο γραφείο του Μάνου, έπαιξαν τραγούδια τους και έπαιξε κι εκείνος κάποια δικά του, και παρόλο που είχε ξεκινήσει με την φράση ''δεν πιστεύω να πίνετε...'', μετά από λίγη ώρα το Jack Daniels είχε βγει από το συρτάρι του Μάνου. Ο Ξυδούς τους συμπάθησε και έβαλε εμπρός για την δημιουργία του πρώτου δίσκου των Πυξ Λαξ, από την θέση του παραγωγού και του δημιουργού σε κάποια τραγούδια ακόμη, αλλά όχι επίσημα ως μέλος, λόγω της θέσης που κατείχε ακόμη στην εταιρεία. Επίσημα ο Μάνος έγινε μέλος του συγκροτήματος το 1993, με την κυκλοφορία του τρίτου τους δίσκου ''Ο Ήλιος του Χειμώνα Με Μελαγχολεί...''. Ακολούθησαν δίσκοι με τεράστια επιτυχία όπως ''Για τους Πρίγκιπες της Δυτικής Όχθης'' ('94), ''Ο Μπαμπούλας Τραγουδάει Μόνος Τις Νύχτες  ('96)'', ''Στίλβη ('98)'', ''Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ ('99)''...Η δεκαετία του 2000 ξεκίνησε με τον δίσκο ''Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά ('01)'', συνέχισε με το ''Χαρούμενοι Στην Πόλη των Τρελών ('03)'' στο οποίο συμμετείχαν μεγάλα ονόματα της ξένης μουσικής (E.Burdon, S.Wynn, G.Gano, M.Almond), και η δισκογραφική τους πορεία έκλεισε με το ζωντανό άλμπουμ εν ονόματι ''Τέλος ('04)''.
  Ο Μάνος μέσα στους Πυξ Λαξ ήταν ο άνθρωπος που έγραφε πολύ, τραγουδούσε  λιγότερο αλλά ιδιαίτερα & παθιασμένα, και καθοδηγούσε το συγκρότημα σε κάθε του βήμα, όντας πιο έμπειρος άλλωστε στα ελληνικά μουσικά δρώμενα.
  Οι συναυλίες των Πυξ Λαξ το 2011, αφιερώθηκαν στην μνήμη του με πλήρη σεβασμό κατά την άποψή μας στο πρόσωπο του Μάνου. Άλλωστε η επανένωση αυτή θα συνέβαινε ακόμη κι αν ζούσε ο Μάνος λίγα χρόνια αργότερα, αλλά επισπεύστηκε λόγω της απώλειάς του, ώστε να κλείσει οριστικά ο κύκλος Πυξ Λαξ. Όσοι παρευρέθησαν γνωρίζουν πως επρόκειτο για ''γιορτινές'' συναυλίες και όχι μνημόσυνα. Έτσι κι αλλιώς εκείνοι που παρακολουθούσαμε την πορεία των Πυξ Λαξ, αλλά και την αυτόνομη πορεία των μελών αργότερα, θυμόμαστε πως ο Μάνος ήταν εκείνος που ήθελε περισσότερο από κάθε άλλον μια συναυλιακή επανένωση. Για τον Μάνο οι Πυξ Λαξ ήταν το απόλυτο καταφύγιο έκφρασής του. Άλλωστε ο ίδιος είχε δηλώσει «Το τελευταίο πράγμα που δεν θα ήθελα να διαγράψω είναι τα 15 χρόνια με τους Πυξ Λαξ. Από κει πήρα τα πάντα, βελτιώθηκα και σαν άνθρωπος».Επίσης, είχε πει «Οι Πυξ Λαξ δεν θα πεθάνουν. Όταν ακούω στο ραδιόφωνο τους Πυξ Λαξ αισθάνομαι υπερήφανος. Αυτό το συναίσθημα δεν θα το αναπληρώσουν ούτε εκατό δικές μου δουλειές. Μπορεί να θεωρηθώ κολλημένος, αλλά έτσι ήταν».
  Παρακάτω υπάρχουν κάποια τραγούδια που έγραψε είτε ερμήνευσε ο Μάνος ως μέλος των Πυξ Λαξ όλα αυτά τα χρόνια :


Πούλα με
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς


Χάθηκες Αλήτισσα
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς


 Η Εικόνα Του Χειμώνα
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς, Φίλιππος Πλιάτσικας


Σ' Αγαπώ
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς


Δεν Θα Δακρύσω Πια Για Σένα
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς, Φίλιππος Πλιάτσικας 


Ατέλειωτα Ταξίδια
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς, Μπάμπης Στόκας


Χωρίς Ντροπή
λόγια: Έλενα Αρβανίτη
μουσική : Φίλιππος Πλιάτσικας


Ποδήλατα Δίχως Φρένα
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς 
* Το τραγουδάκι αυτό γράφτηκε στο Άμστερνταμ, μετά από μια αποτυχημένη ερωτική ιστορία του Μάνου


Κάνε Κάτι Και Για Σένα
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς


Εϊ ''Μαν'' Κοίτα Μπροστά
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς


Φαλτσέτα
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς
* Αφιερώθηκε στον κύριο Μπάμπη Κλουκίνα και στον Γιώργο Βογιατζή


Ακόμα Τίποτα Δεν Είδες
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς


Κλεμμένη Ομορφιά
λόγια, μουσική : Γιάννης Παπαχρήστου, Μάνος Ξυδούς


Υπάρχουν Χρυσόψαρα Εδώ;
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς, Παναγιώτης Σπυρόπουλος
* Σε μια μικρή λίμνη των Αγίων Αναργύρων που αποξηραινόταν, κάποια παιδιά μάζευαν τα ψάρια για να τα σώσουν..Ένα εξ αυτών ρώτησε τον Μάνο ''Συγγνώμη κύριε, υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ;''..Έτσι εμπνεύστηκε ο Μάνος για την δημιουργία του παραπάνω τραγουδιού.


You Get In Love
λόγια : Μάνος Ξυδούς
μουσική : Μάνος Ξυδούς, Παναγιώτης Ντάβελος
*  Ο Μάνος είχε αναφέρει πως το τραγούδι αυτό γράφτηκε για μια bar-woman στην Κεφαλλονιά.


Τί Ζητάς
 λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς, Παναγιώτης Σπυρόπουλος 


Μέλυδρον
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς, Νίκος Σπυρόπουλος


Τα Δοκάρια Στο Γρασίδι Περιμένουν Τα Παιδιά ΙΙ
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς


Πυξίδα
λόγια : Πάνος Σταθόγιαννης, Μάνος Ξυδούς
μουσική : Μάνος Ξυδούς, Νίκος Σπανός


Μόνο Για Κείνη Μη Μου Λες
λόγια, μουσική : Μάνος Ξυδούς 


Τα Μάτια Μου Γι' Αλλού
λόγια : Μάνος Ξυδούς
μουσική : Βασίλης Σπυρόπουλος, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Νίκος Γιαννάτος
* Αφιερώθηκε στον Νίκο Χερούλη